Det hemliga sällskapet av Daniel Silva
Ännu en bästsäljare som toppat New York Times lista kröp fram ur boktraven vid min säng när jag var i Stockholm. Minns inte när eller varför jag köpte den, men antagligen var den lovordad av Månadens Bok. När jag läste baksidestexten insåg jag hur passande den var för handbagaget. Eftersom det var evigheter sedan jag var på bio, hade jag ensam slunkit in på en biograf och sett den film som gick just då: Konklaven med Ralf Fiennes i huvudrollen och Isabella Rossellini i en biroll. Filmen är baserad på en bok med samma titel av Robert Harris som kom redan 2016. Vatikanens salar, torg och pelarkolonnader var vackert fotograferade och handlingen oväntat spännande. Den handlar om intrigerna bakom kulisserna då en ny påve ska väljas. Det hemliga sällskapet utspelar sig huvudsakligen i samma miljö så det var intressant att stanna kvar bland kardinaler och biskopar i Vatikanstaten.
Bokens omslag pryds av två bokryggar i rött, slitet läder (passande, eftersom en gammal bok har en viktig roll i handlingen). På den ena boken finns ett emblem i guld, men det som dominerar omslaget är författarnamnet. Daniel Silva har hittills skrivit 23 spänningsromaner, varav flera toppat NY Times försäljningslista. Hans böcker har gjort succé över hela världen och översatts till över 30 språk. 

I filmen hade den tidigare påven avlidit av naturliga orsaker, men i den här boken anar hans privatsekreterare och gode vän ärkebiskop Luigi Donati oråd då påven dödförklarats av sin livläkare. Det är många saker som inte riktigt stämmer, den vanliga röran på påvens skrivbord saknas, rummet är välstädat och och ett brev har försvunnit. Donati måste ändå vara försiktig med sina frågor, då mannen som fann påven död är kardinal och står över Donati i rang. Visserligen var påven gammal, men då Donati lämnade honom vid niotiden på kvällen hade han suttit vid sitt skrivbord och verkat helt frisk. Han hade varit angelägen om att Donati skulle se till att brevet han höll på att skriva hamnade i rätta händer.
Flera skandaler har avslöjats inom katolska kyrkan på senare år, men många hemligheter finns fortfarande kvar. Påven och kardinalerna har stor makt över en dryg miljard människor, och katolska kyrkan har också enorma rikedomar i form av mark, byggnader och konstföremål och banktillgodohavanden. Att påvestolen attraherar maktlystna män är ingen direkt överraskning, men vad vissa är beredda att göra för att komma dit är skrämmande. I både filmen och boken är det många som är beredda att utföra handlingar som inte är godtagbara enligt de tio budorden, men inom katolska kyrkan kan man ju bikta sig och få syndernas förlåtelse...
Huvudpersonen i Det hemliga sällskapet, Gabriel Allon, är själv inte medlem av katolska kyrkan. Lite otippat är han i stället jude och chef för Israels underrättelsetjänst, men dessutom skicklig på att restaurera antika målningar och god vän till den avlidne påven och Donati. Det försvunna brevet som påven höll på att skriva var adresserat till honom. Allon blir tvungen att avbryta sin semester med familjen i Venedig för att hjälpa Donati att skapa klarhet kring påvens död och den konspiration han anar ligger bakom. Det är bråttom, eftersom kardinaler från hela världen samlats i Vatikanen för att välja en ny påve. Det osäkra världsläget gör att de konservativa och de reformvänliga falangerna står längre ifrån varandra än någonsin, och den katolska världen håller andan i väntan på resultatet.
Allon och hans medhjälpare kommer snart konspiratörerna på spåren, men att avslöja dem är inte lätt. Berättelsen rör sig snabbt mellan Vatikanen och den hemliga Sankta Helenas Ordens olika tillhåll i Alperna. Nutid varvas med historiska händelser, medan Allon avlyssnar "säkra" telefoner, kopplar sig förbi larmsystem och övervakningskameror, och tar sig in i Vatikanens hemligaste rum utklädd till präst. Det är fler än påven som får sätta livet till, tempot är högt och spänningen på topp.
Om du letar efter en spännande bladvändare i lite ovanlig miljö är denna bok perfekt!
Mängder av recensenter inklusive USAs ex-president Clinton påstår att de älskar Gabriel Allon. Det är väl att gå lite långt, tycker jag, men Allon är en annorlunda hjälte med många talanger som är klart underhållande. Miljöerna är också mycket bra beskrivna, så nu längtar jag både till Rom och till Alperna!