Från och med du av Mhairi McFarlane

Efter Nobelpristagare, döden och utanförskap tog jag en bok som låg i feelgood-kassen från Mariefred. Författaren har jag inte hört talas om, men detta är hennes andra bok. Titeln lät vagt bekant. Så kom jag på att det är en låt av Oskar Linnros som dottern brukade spela innan hon flyttade hemifrån. Vad som är hönan och ägget i detta fall vet jag inte, men jag misstänker att översättaren hört låten. Originaltiteln känns också bekant: Here´s Looking at You. Som ur Casablanca fast utan "kid". Men jag måste medge att jag inte riktigt fattat det geniala i den frasen...
Rött omslag med text i guld och en leende flicka i klänning och högklackat riktigt skriker feelgood. Men riktigt så enkelt är det inte ... i Mariefred fick jag lära mig att genren inte alls längre bara är romantik och gulliga berättelser.
Huvudpersonen Anna är historiker på University College of London, specialist på Byzantinska riket och särskilt på den intressanta Kejsarinnan Theodora. Anna är 30+ och trivs mycket bra med sitt jobb, kollegor och studenter, men hon känner att det vore dags att "träffa någon" och nätdejtar diverse knäppskallar och tråkmånsar.
Så ska hon ansvara för en utställning om Theodora på British Museum. I nutid kan man inte längre bara ställa ut och låta folk läsa själva på små skyltar. Därför anlitar museet ett konsultföretag för app-utveckling och digital marknadsföring. När Anna kommer till mötet med konsultfirman inser hon att hon känner igen mannen som ska leda projektet från deras håll. Det är en gammal skolkamrat som förödmjukade henne ordenligt under sista året i skolan. På den tiden var hon en rejält överviktig tönt som utsattes för mobbing. Utanförskap här också, alltså. Idag är hon smal och snygg, men har fortfarande dålig självkänsla.
Grundregeln för feelgood är att det ska sluta hoppfullt, och det gör det här också. Men vägen dit är inte spikrak. Flera än Anna mår mer eller mindre dåligt på vägen. Berättelsen är intressant, även om jag till en början irriterade mig på alla varumärkesnamn och detaljer. (För en drygt medelålders utlänning som jag, är det inte självklart vad som är inne eller hopplöst passé när det gäller kläder, musik, möbler eller restauranger.)
När jag väl kommit in i berättelsen och börjat sympatisera med karaktärerna ville jag snabbt veta hur det gick. De ytliga människorna visade sig vara mindre ytliga och mer intressanta än de först verkade. Grundbudskapet i boken är att man ska behandla alla med hänsyn och respekt. Man vet inte hur djupt ett "oskyldigt skämt" kan sätta sig hos den som drabbas... 
Som sammanfattning: Trevlig feelgood som också gjort mig nyfiken på Kejsarinnan Theodora. Gillar dessutom miljön. Russel Square och British Museum har länge varit favoriter - och jag inser att det var alldeles för länge sedan jag var i London!  
Visa fler inlägg