Konstrunda i Hälsingland

En tradition för många Stockholmare är konstrundan på Österlen under påsken.  Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner har inspirerats och arrangerar "Öppen Ateljé" i Kristi himmelsfärds-helgen i samarbete med Lions. Efter två års corona-uppehåll inleddes evenemanget idag - och i år öppnar min syster Karin sin stuga. Lite tveksam var hon: " Ska jag verkligen vara med?" "Tänk om ingen kommer?" " Tänk om det kommer jättemånga - var ska de parkera?" " Tänk om det ösregnar?"
Slutligen bestämde hon sig i alla fall för att vara med. En kompis med mera utställningserfarenhet hjälpte till att välja ut och hänga det som skulle visas.Hela stugan och gäststugan blev fulla av hennes alster, och när vi kom dit hade det redan kommit flera besökare i precis lagom takt.
I gäststugan hängde akvareller - och faktiskt hade man nog kunnat få plats med ännu flera. Inte lätt att se på avstånd, men det var fiskefartyg från Tjörn och fyren på Landsort (?) tillsammans med nyplockad hälsingsk kabbeleka.
Akvarellen av äppelträdet tycker jag mycket om. Jag gillar akvarell generellt - det lätta, genomskinliga och flytande. Eftersom jag har prövat själv vet jag hur svårt det är - inte alls som olja eller akryl, där man kan ta bort och justera, fundera och korrigera. Nej, akvarell är ögonblickets verk. Det blir som det blir. Om man inte är nöjd får man ta fram ett nytt papper och börja om från början...
Den här akrylmålningen föreställer SGU-badet nära syrrans stuga, där hon brukar ta sitt morgondopp. Hon har målat av trädet med livbojen vid olika årstider och olika tider på dygnet - lite som Monet och katedralen i Rouen! Här är det sen höst och månsken - sommarbilden nedan har en helt annan karaktär. 
Fjärran från sommaridyllen är bilden nedan. Den föreställer en pissoir i närheten av Mariatorget, och stämningen känns olycksbådande och dystopisk. Man tänker sig ett avfolkat Stockholm där förorterna brinner...
De fluffiga fåglarna i rött och blått ger en annan känsla. Yin och Yang som gossar ihop sig i samförstånd om att olika är bra - opposites attract! 
Karin har sin stuga öppen för alla som är intresserade i morgon också, men sedan tänker hon åka runt och titta på de andra som ställer ut. Det är totalt 32 konstnärer och hantverkare som öppnar sina hem och ateljéer, så det finns mycket att upptäcka! 
 
 
 
 
 
  
Visa fler inlägg