Årets bokrea och Skansen

När jag är i Stockholm gäller det att passa på! Hinna träffa familj och vänner, gå på museer och konstutställningar, kanske någon bio eller teaterföreställning. Och att shoppa lite! Denna gång var det ju bokrea igen. Eftersom jag själv har författarambitioner tycker jag att det är sorgligt med alla dessa böcker som slumpas bort för en tredjedel av ursprungspriset. Så mycket möda, tankar och slit och så kort tid i rampljuset! Verkligen " fifteen minutes of fame"  - om det ens är så mycket.
I år läste jag katalogen och insåg hur många av årets reaböcker jag köpt till ordinarie pris. Bra för författare och förlag, antar jag, men egentligen rätt onödigt - särskilt för en pensionär. Men jag vill skriva om aktuella böcker, så sedan jag började med bloggen har jag köpt många - vissa hinner jag inte ens läsa innan de kommer på rea.
Men ibland blir det väl mycket "hajp" runt en bok. Som Shuggie Bain av Douglas Stuart som jag skrev om 2022--03-24: "Alla" läste den samtidigt, men dem jag pratat med var inte överdrivet imponerade. Visst var den bra, men inte SÅ bra! Läste senare att den blivit refuserad 44 gånger innan den kom ut och blev succé.
 
I år behärskade jag mig och köpte bara tre böcker. Nordens fjärilar har jag ganska bra koll på, men i den här boken finns det också bilder på larver och en del intressanta fakta. Ofta hittar jag en larv och undrar vad det ska bli av den. Om jag har tur finns den i boken!
Virginia Woolfs Ett eget rum är en klassiker som jag ännu inte läst. Vem vill inte ha ett eget rum? Detta gäller nog särskilt kvinnor med någon typ av kreativ ambition. Önskan efter ett eget rum är så stark hos många att det blev titeln på en utställning på Waldemarsudde med kvinnliga konstnärer nyligen.
Den tredje boken jag köpte var Kazou Ishiguros Klara och solen. Ishiguro tilldelades Nobelpriset 2017 och skrev Klara och solen 2021. Det är alltså den svårskrivna "efter-priset-boken". På Nobelutställningen på Liljevalchs var det en monter om denna roman, om den klassas som Sci-Fi eller framtidsdystopi är inte helt klart. Den verkade i alla fall intressant, så den stod på min långa "att läsa lista".
De ovanstående böckerna kommer jag att skriva om så småningom. Av dem jag redan skrivit om som är med på rean, vill jag speciellt rekommendera Kerstin Ekman 2021-09-12, Mia Kankimäki, 2021-10-10, Richard Osman 2021-11 -29, Delia Owens 2022-07-02, Åsa Larsson 2021-11-21 och Tove Alsterdal 2023-01-31. Alla de andra som jag skrivit om som också reas ut, är på inget sätt ointressanta - men det var de här som jag fastnade för. Hör gärna av er och berätta vad ni tycker!
Vi gick till Liljevalchs+ och såg Jockum Nordströms utställning Inget papper, inga mynt. Ärligt talat förstod jag inte varför han lyfts fram, så jag tog inga bilder. Om någon förstår storheten - berätta vari det geniala som jag missade ligger.
Efter en god fiskgryta på Blå Porten tog vi en snabb sväng på Skansen för att hälsa på lappugglorna som rymde för en tid sedan. En av dem var borta ett par dagar och återfanns sedan i Lidingö Centrum av någon med det passande efternamnet Uggla... 
Lappugglan i den stora granen betraktade oss eftertänksamt och vred snällt på huvudet såsom bara ugglor kan. När jag tog upp telefonen för att fotografera den samarbetsvilliga ugglan kom en liten blåmes och satte sig på buren mellan mig och ugglan. Så söt! Det var som att den ville vara med på bild. Medan jag tog en hel serie bilder på honom kilade en ekorre mellan mig och buren. Den verkade först också vilja vara med, men sen skuttade han vidare innan jag hann fånga honom. 
Det var annat än mina skygga domherrar och nötskrikor som jag förgäves försökt fotografera på landet - bara jag kommer i närheten försvinner alla!
Min syster Karin gillar grisar. De små höll sig inne, men storgrisarna var ute och bökade så vi hälsade på dem. Karin var snabb med att lägga ut en gris på FB, och genast frågade någon vilken sort det var. Det stod säkert på någon skylt - men den såg vi inte.
Det var rejäla suggor i alla fall, inga man skulle vilja bli osams med. Just när vi skulle gå hördes ett gällt skrik - någon hade gett en annan ett svinhugg i bråket om godbitarna.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg