Påsk i Hälsingland

Förr skickade man alltid påskkort, men numera får jag bilder på påskpynt, påskbufféer och glada påskfirare i mobilen. Själv har jag haft fullt upp med att först städa undan julen, och sedan få fram gardiner, dukar och dekorationer i gult och andra påsklika färger. Påskkortens tid är förbi, men jag gillar ändå traditioner - och nu när lugnet nalkas, totar jag också ihop en senkommen påskhälsning.
Sedan våra egna barn och deras kusiner var små har vi haft som tradition att måla kaniner i gips till påsk. Under årens lopp har några gått sönder, men idag står 38 stycken i köksfönstret. När de fyra barnbarnen med föräldrar hade åkt söderut tidigare idag, såg vi att någon arrangerat om gänget. Nu står de i par och ser ut att prata med varandra - mycket trevligare än att bara stå i givakt på rad!
I år hade vi ett nytt pysselprojekt: Potatistryck med textilfärg på T-shirts. Man stryker på avigsidan när färgen torkat, sen går tröjorna att tvätta i maskin på 40 grader. Färgen är vattenlöslig tills den är torkad och struken, så det gör inte så mycket om man kladdar lite. Mamma Rebecka poserar för ovanlighetens skull tillsammans med Alexander, Jennifer, Lucy och lilla Nicolina. 
Under senare år har både syster Karin och bror John skaffat egna hus i trakten, och på Långfredagen var vi alla och grillade hos Johns familj. På påskafton hade vi traditionell påskbuffé hemma hos oss och här står vi tre syskon tillsammans med mamma/mormor/farmor/gammelmormor Inger som gladde sig åt att träffa så många samtidigt. Alla barnbarn med respektive var inte med denna gång, men det var nästan fullt hus ändå...
Utomhus hann krokusarna blomma ut och enstaka påskliljor komma igång. Det är sällan påskliljorna slår ut till påsk häruppe, men i år hann flera stycken blomma.Vitsippor och tussilago finns det överallt, scillan som jag planterat kan på håll misstas för blåsippor, men några sådana har jag inte hittat i år. Rabarbern vill opp snabbt och nässlorna är redan skördeklara vårprimörer.
Inomhus har min clematis överlevt även denna vinter i sin kruka och är full med knoppar som börjar slå ut. Detta trots att vi sänker inomhustemperaturen till 10-12 grader och är borta utan att vattna många veckor i sträck. Det tackar jag min stora Bördy för. Jag har fått flera sådana i olika storlekar av dottern Ping, som jag tror har hittat dem på nätet. Det är plastpippifåglar som man fyller med vatten, och sen trycker man ner keramik-konen på undersidan i blomkrukans jord. Vattnet sipprar i lagom takt ner i jorden och växten överlever trots avsaknad av omvårdnad.
Vid den här tiden på året märker man redan skillnaden mellan Hälsingland och Stockholm. Här ljusnar det före fem och blir inte mörkt förrän framåt nio. Lättare att gå upp på morgonen, och svårare att komma i säng - men så är det ju alltid på sommarhalvåret!
Jag önskar er alla en fin avslutning på helgen och hoppas att ni slipper sitta i köer på denna en av årets "värsta resdagar"!  GLAD PÅSK!!!