Spökskrivaren av Håkan Lindgren

Författaren Håkan Lindgren kände jag inte till sedan tidigare, men fick ett recensionsexemplar av Spökskrivaren som jag nyfiket kastade mig över. Lättläst och roligt - halva boken läste jag  på tåget upp till Hälsingland, men sedan har jag haft fullt upp med annat tills nu.
Omslaget lyser i cerise, rött och gult och ger utmärkta ledtrådar till vad boken handlar om.  I förgrunden syns deckardrottningen Milli Månsson med ett champagneglas i handen, och halvt bortvänd bredvid står Gauthier Valentino, berättelsens huvudperson.  Han är spökskrivaren som numera skriver Millis böcker. Hon har så mycket annat att göra i sitt imperium, så själva skrivandet hinner hon inte med. Längst bort på den röda mattan syns hennes toy-boy Samuel Spjut framför en Porsche tillsammans med hundarna Lady och Gaga.
 
Vid varje nytt avsnitt i boken upprepas "Den här boken är ett skönlitterärt verk. ... ... Alla likheter med verkliga personer, levande eller döda, händelser eller platser är helt tillfälliga." Kan nog vara bra att nämna - tänk så tillfälligheter kan råka likna verkligheten! Utan den brasklappen kanske författaren skulle kunna bli stämd för förtal? 
(Tur att vi inte är i USA. Såg just att Amber Heard dömdes att betala 10 miljoner dollar till Jonny Depp för förtal, fast det enda hon sagt var att hon "upplevt våld i en nära relation" utan att berätta vem som utövat våldet. Kanske hon själv rentav?)
 
Hursomhelst - om man bortser från eventuella likheter med nu levande kända personer, är det en mycket rolig och lättläst historia.
Huvudpersonen Gauthier har haft en jobbig uppväxt. Sitt ovanliga namn har han fått av en modeintresserad mamma och en italiensk pappa. Namnet har medfört dåligt självförtroende, dessutom är han tunn och smal, duktig i skolan och värdelös på idrott - d.v.s ett givet mobboffer. 
Nu har han lagt skolåren bakom sig, och har under många år varit Millis hemliga spökskrivare, men han börjar tröttna. Han vill skriva egna böcker, istället för att jobba svart för smulor från Millis mångmiljonsuccéer. Men vad ska han skriva - och hur ska Milli klara ruljansen då?
 
Historien ger inblickar i förlagsbranschen och kändislivet. Den berättas av en allvetande berättare, som hoppar mellan nutid och Gauthiers besvärliga ungdom, där vissa stora hemligheter har sitt ursprung. Det är bra driv, riktigt spännande. Man vill verkligen veta hur det går. På omslagets baksida står att det är en "humoristisk feelgod" och det stämmer. Rolig och intressant bok som rekommenderas som avkoppling, särskilt för alla som själva har författarambitioner!