Gott slut på påsken!
Tack för alla Glad Påsk-hälsningar! Jag hoppas förstås att ni alla haft en fin påsk och att avslutningen på helgen blir bra, utan alltför mycket köande i trafiken. Vi firar traditionellt i Hälsingland, och en av våra egna traditioner är att barnen målar gipskaniner - eller påskharar, vad man nu vill kalla dem.

Hur många gipskaniner jag hunnit gjuta vet jag inte, men idag består skaran av 34 stycken. Några har gått sönder under årens lopp, men när jag skulle plocka fram dem i år var de helt borta. Jag letade och letade men utan resultat. När äldsta dottern och hennes barn hade kommit sa jag:
- Tyvärr, jag hittar inte de gamla kaninerna, så det får bara bli årets kull i fönstret!
- Uteslutet, sa de, så det var bara att fortsätta leta. Så kom någon ihåg att barnen hade lekt lite hårdhänt med dem förra året, så de borde finnas på en barnsäker plats. Mera letande! Till slut hittade jag dem långt inne i "tomteförrådet". Skälet till att jag inte hittat dem tidigare var att jag letat efter en färgglad förvaringsbox med trasiga handtag. Tydligen hade den gått sönder förra året, så nu låg kaninerna prydligt sovande i silkespapper i skokartonger i en stor kasse. Allt frid och fröjd, och påsken var räddad!
- Uteslutet, sa de, så det var bara att fortsätta leta. Så kom någon ihåg att barnen hade lekt lite hårdhänt med dem förra året, så de borde finnas på en barnsäker plats. Mera letande! Till slut hittade jag dem långt inne i "tomteförrådet". Skälet till att jag inte hittat dem tidigare var att jag letat efter en färgglad förvaringsbox med trasiga handtag. Tydligen hade den gått sönder förra året, så nu låg kaninerna prydligt sovande i silkespapper i skokartonger i en stor kasse. Allt frid och fröjd, och påsken var räddad!

När vi var barn var Långfredagen den absolut tråkigaste dagen på hela året. Man skulle hålla sig tyst och lugn, vara finklädd och stillsam. På den enda TV-kanalen var det gudstjänst eller någon sorglig film om Jesu lidande. Och till middag serverades laxpudding - inte min favorit!
Gradvis under åren blev det mera rörelsefrihet och laxpuddingen byttes ut mot kall inkokt lax med örtsås. Bra mycket godare! Detta år blev det ungsbakad laxsida med skagensås (majonäs, gräddfil, forell- och stenbitsrom, hackade räkor och dill) och färskpotatis.

Till efterrätt hade femåringen och jag gjort en stor Creme Caramel i form av en nalle. Den blev ingen succé bland barnen, så de fick glass i stället. De vuxna (som själva hade gillat brylépudding redan som barn) fick desto mera och blev också nöjda.
Påskafton var den enda soldagen, så då blev det skidåkning. Sedan var det påskbuffé med massa ägg, sillar, gravlax, böckling, prinskorv, diverse sallader, charkuterier, ostar och tillbehör. Årets nyheter var en asiatisk sallad med räkor, avocado och sesamdressing och ugnsbakade hemodlade palsternackor. Riktigt gott, och snyggt och brokigt på den gula duken, men brått med allt, så någon bild blev det inte.

Påsktårtan kom jag ihåg att föreviga då den redan var halväten.
När den kommit ut ur ugnen och svalnat bredde jag in den i smält mörk choklad. Sedan hjälptes tre- och fem-åringen åt att garnera den med hackad Dajm och mandelägg. Själva tårtan är en gammal favorit som är lätt att göra. (Googla "fransk chokladtårta"! Det finns olika varianter, men min innehåller 4 ägg, 2 dl socker, 200 g mörk choklad, 200 g smör, 2,5 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver) Enda tricket är att inte grädda för länge - då blir den som en kallnad chokladfondant med härligt krämig chokladfyllning inuti. Gräddningstiden beror på ugnen, men den ska bara stelna på ytan och vara ganska svajig när man tar ut den. Om man gräddar för länge blir den torr, trist och misslyckad. Serveras med lättvispad grädde!
På påskdagen brukar vi äta lammstek till gräddig, vitlöksdoftande potatisgratäng, men i år blev det rökt lammbog i stället. Hos oss är många helger förknippade med speciell mat, och det gäller säkert de flesta familjer. När nya personer kommer in i släkten för de med sig nya vanor. Modetrender smyger sig också in - men vissa stöttepelare håller sig kvar från år till år. Lax på långfredagen har vi vant oss vid, men i form av sushi eller sashimi går det säkert också bra!